Anyák napja

Ha ismersz olyan iskoláskorú gyereket, aki szeret alkotni és szeretné meglepni az Anyukáját, akkor itt a lehetőség, hogy a segítségemmel egy tűzzománc ékszert készítsen. Két helyen tartok gyerekfoglalkozást anyák napja előtt.

2012. május 3-án Óbudán a Magnóliák Műhelyben

A másik, Budakeszin a Betűtészta Mesekönyvbolt. Ide a Papák is elkísérhetik a gyerkőcöket, segíthetnek. Valamint jelen lesz Ijjas Tamás fiatal költő, kinek közreműködésével egy anyák napi verset is írnak a gyerekek az Anyukáknak.















Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.
Történet 
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.
Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. 

forrás: Wikipédia